Türkçe English
  • 06 Aralık 2017
  • Yazan: Semin
  • Kategori: Haberler
Güvenli İnşaat Sempozyumları

Güvenli İnşaat Sempozyumları

Semin Sanayi ve Ticaret A.Ş., Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen "Geleceğimizi Güvenle İnşa Edelim" ana temalı Güvenli İnşaat Sempozyumlarında "Kişisel Koruyucu Donanım Seçimi" konuşmacısı olarak yer aldı. İnşaat işyerlerinde asıl amaç olan çalışanların korunması için kullanılan kişisel koruyucu donanımların gerek çalışanlar tarafından yanlış kullanımı gerekse seçiminde yapılan hatalardan ötürü işverene maliyeti konularında bilgiler veren Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Öymez, yanlış seçimleri önleyici önerileri ile hem çalışanların kullanımının sağlanacağı hem de işverene maliyetin düşürüleceği ipuçları ile birlikte kişisel koruyucu donanımların seçimi metotlarını aktardı.

Adana, Bursa, Samsun ve İzmir illerinde oldukça yoğun ilgi ile gerçekleştirilen sempozyumlar serisinde inşaat işyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği koşullarının iyileştirilmesi kapsamında katılımcılar iş sağlığı ve güvenliği profesyonelleri ile inşaat sektörü yönetici ve çalışanlarından oluşurken, inşaat sektöründe iş kazalarının ve meslek hastalıklarının azaltılmasına yönelik iyi uygulama örnekleri ve teknik öneriler konularında uzman olan profesyoneller tarafından aktarıldı. 

Kendi geliştirdiği ve Atatürk Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Ders Kitabında akademik olarak yayımlanan"8 Bileşenli Kişisel Koruyucu Donanım Programı", "6'lı Doğru Koruma Sınıfında KKD Seçimi", "6N Eğitimi" gibi tekniklerin kullanılarak nasıl oluşturulacağını anlatan Öymez, katılımcılara inşaat işyerleri için örneklerle doğru koruma sınıfında doğru kişisel koruyucu donanım seçimin önemini anlattı. Bu bilgilerin akademik olarak yayınlandığını ve kullanımında kaynak gösterilmesinin gerekliliğini aktardı. 

Yanlış koruma sınıfında yapılan seçimlerin, hem asıl amaç olan çalışanı koruma vasfına sahip olmadığını hem de işverene ek maliyet yükü getirdiğini söyleyen Yasemin Öymez, bir işyerinde Kişisel Koruyucu Donanım Programı oluşturulmaması sonucu eksik koruma ve fazla koruma maliyetlerini reel rakamlarla örnekleyerek gösterdi.

KKD Programına temel teşkil edecek olan ve isim hakkı kendisine ait KKD Saha Analizi'ni anlatan Öymez, kişisel koruyucu donanımın işe, kişiye ve işyerine özel seçilmesi gerektiğini söyledi. Genelleme yapılarak herhangi bir sektör için ya da meslek grubu için, sahayı ve çalışanı gözlemlemeden, ölçüm sonuçlarına göre teknik hesaplamaları yapmadan verilecek bir KKD öneri listesinin çok ciddi sağlık kayıplarına ve hukuki sorumluluk sıkıntılarına neden olabileceğini anlattı. 

 "6'lı Doğru Koruma Sınıfında Kişisel Koruyucu Donanım Seçimi" metodu ile gerekli teknik hesaplamaları yaparak tesit edilecek koruma sınıflarına göre tedarik edilecek kişisel koruyucu donanımlar ile çalışanın farkındalığının artırılarak kişisel koruyucu donanımların sahiplenilmesi ve kullanılmasında da ciddi aşama kaydedileceğini aktardı. Yanlış koruma sınıfında seçilmiş bir ürünün çalışan tarafından kendisini koruyacağına güveni olmadığı için kullanmadığını anlatan Öymez, iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerine "İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarınıza mutlaka kişisel koruyucu donanım programını dahil edin. Hiç birinizin işi diğeri ile aynı değil, hiç birinizin çalışanı da diğeri ile aynı değil, KKD Saha Analizi' ni yaparak doğru koruma sınıfında doğru kişisel koruyucu donanımları tespit edecek ve böylece işlerinizi kolaylaştıracaksınız. İş sağlığı ve güvenliğine katkılarınız için teşekkür ederim." diyerek konuşmasını tamamladı. 

Güvenli İnşaat Sempozyumlarında yapılan sunumlara buradan ulaşabilirsiniz.

Kategori

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KONUSUNDA DESTEĞE Mİ İHTİYACINIZ VAR? Bize Ulaşın