Türkçe English
  • 26 Ekim 2019
  • Yazan: Semin
  • Kategori: Haberler
Sağlık Çalışanlarında Kişisel Koruyucu Donanım Seçimi ve Kullanımı, IETOX Uluslararası Endüstriyel ve Çevresel Toksikoloji Kongresi

Sağlık Çalışanlarında Kişisel Koruyucu Donanım Seçimi ve Kullanımı, IETOX Uluslararası Endüstriyel ve Çevresel Toksikoloji Kongresi

Semin Sanayi ve Ticaret A.Ş., Uluslararası Endüstriyel ve Çevresel Toksikoloji Kongresi’nde “Çalışan Dostu Kuruluş” olarak yer aldı ve Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Öymez tarafından sağlık sektöründe mesleki risklere karşı koruyucu tedbir konusunda kritik bilgileri içeren "Sağlık Çalışanlarında Kişisel Koruyucu Donanım Seçim ve Kullanımı" başlıklı sunum gerçekleştirildi. Sağlık çalışanlarının mesleki risklere karşı korunmasında çok önemli bir tedbir olan kişisel koruyucu donanımların aynı zamanda halk sağlığı açısından sağlık hizmeti alıcıları için de ilgili mevzuata uygun olarak seçilmesi gerektiğini aktaran Öymez, ürünlerin sahip olmaları gereken teknik özellikleri ve taşımaları gereken işaretleri anlattı. “Toplum sağlığı için öncelikle sağlık çalışanlarımızı korumamız gereklidir” diyen Öymez, yıllardır bu alanda özel olarak çalıştığını ve sağlık çalışanlarını korumayı çok önemsediğini vurguladı.

Yasemin Öymez, yıllardır Sağlık Sunucularında yapmış olduğu çalışmalardan edindiği deneyimi ve sahip olduğu teknik ve mevzuat bilgilerini ürün örnekleri ile birlikte katılımcılara aktardı. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği, iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin de fiilen sağlık sunucularında çalışmaya başlamasının çok önemli katkıları olduğunu söyleyen Öymez, sağlık sunucusu kamu, özel ve üniversite hastaneleri, klinik ve sağlık merkezleri gibi kuruluşlardaki iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin başka işyerlerindeki prosedürlerden daha farklı yürütülmesi gerektiğini vurguladı. Bu kuruluşlarda sağlık çalışanlarının korunması için alınacak tüm koruyucu ve önleyici tedbirlerin aynı zamanda sağlık hizmeti alıcıları yani toplum sağlığı da gözetilerek alınması gerektiğini, bu nedenle kişisel koruyucu donanımların da her iki hususun dikkate alınarak seçiminin yapılması zorunluluğunu anlattı.

Bir sağlık çalışanının, hiçbir ayırım gözetmeden kendisine gelenlerin can sağlığı korumak, kurtarmak ve yaşam kalitesini artırarak yaşamına sağlıklı devam etmesini sağlamak hedefi ile çalıştığını ve çoğu zaman kendi sağlığını geri planda bıraktığını vurgulayan Öymez, sağlık çalışanlarına hitaben “sizin bizim sağlığımızı korumanız, bizi iyileştirebilmeniz ve sağlığımızı geri kazandırabilmeniz için öncelikle bizim sizi korumamız lazım” dedi. 

Sağlık alanında ülkemizde çok güzel adımların atıldığını, artık sağlık sunucularımızın kendi vatandaşlarımız dışında, sağlık turizmi ile tüm dünya vatandaşlarına hizmet sunduğunu söyleyen Yasemin Öymez, sağlıkta teknolojinin ve imkanların son sürat ilerlediğini ama aynı zamanda sağlığı tehdit eden tehlikelerin de farklılaşarak arttığını aktardı. Son yıllarda bir kaç yıl evvel adını dahi bilmediğimiz yeni hastalıkların, kanserlerin ve türevlerinin, kas iskelet sistemini ya da sinir sistemini bloklayan yeni tip yapısal bozuklukların, yeni bakterilerin, virüslerin ve bunlardan dolayı zika, ebola, SARS, MERS, nCoV gibi salgınların yaşandığından bahsetti. Tüm toplumun sağlıklı olabilmesi için, sağlık çalışanlarının sağlıklı olmalarını çok önemsediğini söyleyen Öymez, kurumsal çalışmalarında bu alanı önceliklendirdiklerini ve çoğu zaman sosyal sorumluluk kabulü ile KKD Saha Analizi ve Eğitimler konusunda destek verdiklerini anlattı. 

Sağlık Sunucularında kullanılan ve Tıbbi Malzeme olarak tedarik edilen maske, eldiven, önlük, yüz ve göz koruma ürünlerinin aynı zamanda kişisel koruyucu donanım niyetiyle kullanıldığına dikkat çeken Öymez, hem tıbbi gereksinimlere hem de kişisel koruyucu donanım mevzuatına uygun ürün seçimi için bu alanda çalışan iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerine işyerlerinde bir “KKD Programı” oluşturmalarını ve süreci böylece daha rahat yönetebileceklerini önerdi. Doğru bir sistem kurarak hem sağlık çalışanlarını hem de hastaları yani sağlık hizmeti alıcılarını ve dolayısıyla toplum sağlığını koruyucu bir görevi doğruca yerine getirebileceklerini söyledi. Sarf malzeme olarak kullanılan ve ciddi bir maliyet oluşturan bu grup ürünlerin doğru koruma sınıfında seçilip, doğru bir şekilde kullanımı sağlanarak, bu şekilde düzenli takibinin hem önemli bir maddi kaynak sağlayacağını hem de doğrudan toplum sağlığını koruyacağını örnekleri ile anlattı. Bir KKD Programı’nın nasıl kurulacağını anlatan Öymez, bu süreçte sağlık çalışanlarını korumak maksadıyla KKD kullanımına karar verilmiş ise, seçimi yapılacak ürünlerin hem Ürün Güvenliği ile ilgili Kişisel Koruyucu Donanım mevzuatına hem de Tıbbi Cihaz mevzuatına uygun, gerekli standartlara sahip ve ilgili işaretleri taşıyan ürünlerden seçilmesi gerektiğini aktardı. Yasemin Öymez sunumunda, bulaşıcı hastalıklar, kemoterapi, morg, acil, immüno, patoloji, histokimya gibi farklı laboratuvarlar ve çamaşırhane, yemek, atık ayrıştırma gibi bölümler için sağlık çalışanlarının kullanacağı kişisel koruyucu donanımlardan maske, eldiven, gözlük, vizör, önlük, tulum, ayakkabı gibi ürünlerin sahip olması gereken standartları ve ürünlerin üzerinde bulunması gereken işaretleri katılımcılara örnekleri ile anlattı. 

Ülkemiz ve Avrupa Birliği’nde üzerinde CE işareti taşımayan hiçbir kişisel koruyucu donanımın piyasaya arz edilmesinin ve tedarik edilmesinin yasal olmadığını hatırlatan Öymez, Avrupa, Amerika, Rusya, Çin, Kanada, Avustralya gibi farklı bölgelerin ve ülkelerin mevzuatlarında farklı standartlarda farklı test metotları ile ürünlerin belgelendirildiğini bu nedenle farklı koruma sınıfı işareti alabileceklerini aktaran Öymez, bu konuda farklı ürün gruplarından örnekler verdi. “Örneğin solunum koruyucu maskelerde Amerika standartlarında koruma sınıfları N95, N99, N100 ve P95, P99, P100 şekildedir ve bu ürünler CE işaretine sahip olmadığı için Avrupa Birliği’nde ve ülkemizde ticareti yasal değildir” diyen Yasemin Öymez, ülkemiz mevzuatına uygun standart ve belgelendirmeler ile ürünler üzerinde bulunması gereken işaretleri örnekler üzerinden göstererek anlattı.

Sağlık Sunucularında iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin verilmesi için çok kıymetli katkısı olan iş sağlığı ve güvenliği profesyonellerinin çalışmalarının sağlık çalışanlarını korumak yanı sıra halk sağlığı ve güvenliği için de çok kıymetli olduğunu söyleyen Öymez, "İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarınıza mutlaka “Kişisel Koruyucu Donanım Programı”nı dahil edin. İş sağlığı ve güvenliğine ve toplum sağlığına katkılarınız için teşekkür ederim. İyi ki varsınız." diyerek konuşmasını tamamladı.

 

Kategori

KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KONUSUNDA DESTEĞE Mİ İHTİYACINIZ VAR? Bize Ulaşın